Determinación de Escherichia COLI 0157:H7 en productos cárnicos de mercados de la ciudad de Encarnación

Determinación de Escherichia COLI 0157:H7 en productos cárnicos de mercados de la ciudad de Encarnación

Authors

  • María Teresa Lezcano Universidad Nacional de Itapúa. Encarnación, Paraguay.
  • María Elena Damús Universidad Nacional de Itapúa. Encarnación, Paraguay.

DOI:

https://doi.org/10.70833/rseisa6item87

Keywords:

Escherichia coli 0157:H7, meat products

Abstract

Escherichia coli 0157:H7 is an emergent pathogen associated with food transmitted diseases. The objective of this work was to detect the microorganism in raw ground beef, random samples in supermarket, butcher shops, food pantries and municipal fair city of Encarnación, totaling 30 samples in the period from July to November 2011. These samples were processed in between EMB and MacConkey sorbitol for isolation. Lactose positive colonies were pricked in ATS for typing and serology. Was not isolated from E. coli 0157:H7 in samples of raw ground beef, however include the presence ofKlebsiella sp. (56%), Proteus sp. (27%), Enterobacter sp., (17%), Escherichia coli sp. (10%) (No E. coli 0157:H7), Citrobactersp (7%), Pseudomnas sp (7%).The identification of these microorganisms in large numbers can pose risks to consumer health, are associated  with poor cleanliness and hygiene of the equipment used in transport and/or slaughter of meat products, as well as the improper handling.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

María Teresa Lezcano, Universidad Nacional de Itapúa. Encarnación, Paraguay.

Bioquímica y Docente Investigadora de la UNI

María Elena Damús, Universidad Nacional de Itapúa. Encarnación, Paraguay.

Bioquímica y Docente Investigadora de la UNI.

References

World Health Organization (WHO). Prevention and control of enterohaemorragic Escherichia coli (EHEC) infections. Report of a WHO Consultation. WorldHealthOrganization, Geneva, 1997.

http://www.pbs.org/wgbh/nova/madcow/resource es.html)

Instituto Nacional de Enfermedades Infecciosas (INEI) - ANLIS "Dr. Carlos Malbrán" Servicio de Fisiopatogenia - Departamento de Bacteriología. Ministerio de Salud y Ambiente - Secretaría de Políticas, Regulación y Relaciones Sanitarias - Argentina. Organización Panamericana de la Salud (OPS). Manual de Procedimientos. Detección de Escherichiacoli productor de toxina Shiga O157 y no-O157 en alimentos por separación inmunomagnética y PCR. 2006.

Levine, MM. Escherichiacolithat cause diarrhea: enterotoxigenic, enteropathogenic, enteroinvasive, enterohaemorrhagic and enteroadherent. J. Infect. Dis. 1987; 155: 377-89.

Barret TJ, Lior H, Green JH, Khakhria R, Wells JG, Bell BP, Greene KD, Lewis J, Griffin PM. Laboratory investigation of a multistate food-borne outbreak of Escherichia coli O157:H7 by using pulsed-field gel electrophoresis and phage typing. J. Clin. Microbiol. 1994; 32:3013-7.

Watanabe H, Wada A, Inagaki Y, Itoh K, Tamura K. Outbreaks of enterohaemorrhagic Escherichia coli O157:H7 infection by two different genotype strains in Japan. Lancte 1996; 348: 381-2.

Reuben, Alejandra, Treminio, Hellen, Arias, María Laura et al. Presencia de Escherichiacoli O157: H7, Listeria monocytogenes y Salmonella spp. En alimentos de origen animal en Costa Rica. ALAN. [online]. dic. 2003, vol.53, no.4 [citado 30. Noviembre 2011], p.389-392. Disponible en la World WideWeb: . ISSN 0004-0622.

Marzocca, M. A.; Marucci, P. L.; Sica, M. G. y Alvarez, E. E..Detección de Escherichiacoli O157: H7 en carne picada fresca y hamburguesas congeladas. Rev. argent. microbiol. [online]. 2006, vol.38, n.1 [citado 2011-11-30], pp. 38-40 . Disponible en: . ISSN 1851-7617.

Reuben A, H Treminio, ML Aris& L Villalobos. Isolation of Escherichia coli 0157:H7 from Costa Rican foods. RevBiomed. In press

Roldan, M. L. et al. Aislamiento, caracterización y subtipificación de cepas de Escherichiacoli O157:H7 a partir de productos cárnicos y leche. Rev. argent. microbiol. [online]. 2007, vol.39, n.2 [citado 2011-113

, pp . 113 - 119 . Disponible en : . ISSN 1851-7617.

http://190.25.230.149:8080/dspace/bitstream/12 3456789/215/1/DETERMINACION%20DE%20E.%20 COLI%20O157%20%20H7.pdf

http://www.cfsan.fda.gov/~mow/intro.html

Primer aislamiento de Escherichiacoli o157:H7 a partir de hamburguesas en Paraguay.

Published

2012-12-30

How to Cite

Lezcano, M. T., & Damús, M. E. (2012). Determinación de Escherichia COLI 0157:H7 en productos cárnicos de mercados de la ciudad de Encarnación. Journal on Studies and Research of Academic Knowledge, (6), 49–54. https://doi.org/10.70833/rseisa6item87

Issue

Section

Research Articles

Categories

Loading...