Microbilogía de quesos de elaboración artesanal de la ciudad de Encarnación- Itapúa – Paraguay

Microbilogía de quesos de elaboración artesanal de la ciudad de Encarnación- Itapúa – Paraguay

Authors

  • María Teresa Lezcano Universidad Nacional de Itapúa. Encarnación, Paraguay.
  • María Elena Damus Universidad Nacional de Itapúa. Encarnación, Paraguay.

DOI:

https://doi.org/10.70833/rseisa5item72

Keywords:

quality, cheese, microbiology

Abstract

The microbiological quality of cheeses farmhouse produced, normally made with raw milk, is basically dependent on hygienic and sanitary conditions adopted in the production system, processing and commercialization these products. From January to May 2011 was analyzed 30 samples of cheese farmhouse produced were obtained at different commerce places in Encarnación city.

The results obtained show clearly that for fecal and total coliforms and E. Coli 25 samples (83%) were according to FIL 73A 1985 and APHA 1992 standards. For Staphylococcus coagulase-positive 100% of the samples were found acceptable according to FIL 145 1990 standard  and were not isolated pathogens such as Salmonella sp, Shigella sp. And Pseudomonas sp.

We describe the susceptibility to ?-lactam of 25 isolates of E.coli, 5 (20%) of these patients presented resistance to cephalosporins of 1°, 2°. and 3° generation. We conclude that handmade cheeses presented high microbial load, showing a profile that affect resistance to beta lactam antibiotics.

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Author Biographies

María Teresa Lezcano, Universidad Nacional de Itapúa. Encarnación, Paraguay.

Profesora Investigadora de la Dirección General Académica de Extensión e Investigación de la Universidad Nacional de Itapúa

María Elena Damus, Universidad Nacional de Itapúa. Encarnación, Paraguay.

Profesora Investigadora de la Dirección General Académica de Extensión e Investigación de la Universidad Nacional de Itapúa

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Published

2011-12-30

How to Cite

Lezcano, M. T. ., & Damus, M. E. . (2011). Microbilogía de quesos de elaboración artesanal de la ciudad de Encarnación- Itapúa – Paraguay. Journal on Studies and Research of Academic Knowledge, (5), 51–54. https://doi.org/10.70833/rseisa5item72

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Section

Research Articles

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