Exploratory study on uses and preferences of yerba mate in Paraguay

Exploratory study on uses and preferences of yerba mate in Paraguay

Authors

  • Maria Magalí Ferreira Irala Universidad Nacional de Asunción, Facultad de Ciencias Exactas y Naturales, Departamento de Biotecnología. Programa de Iniciación Científica. Centro Multidisciplinario de Investigaciones Tecnológicas. Campus Universitario San Lorenzo, San Lorenzo, Paraguay https://orcid.org/0000-0002-3329-1751
  • Danilo Fernández Ríos Universidad Nacional de Asunción, Facultad de Ciencias Exactas y Naturales, Departamento de Biotecnología. Programa de Iniciación Científica. Centro Multidisciplinario de Investigaciones Tecnológicas. Campus Universitario San Lorenzo, San Lorenzo, Paraguay https://orcid.org/0000-0002-8394-532X
  • José Anibal Escurra Arévalos Universidad Nacional de Asunción, Facultad de Ciencias Exactas y Naturales, Departamento de Biotecnología. Campus Universitario San Lorenzo, San Lorenzo, Paraguay https://orcid.org/0000-0003-1193-9809
  • Nidia Benítez Candia Universidad Nacional de Asunción, Facultad de Ciencias Exactas y Naturales, Departamento de Biotecnología. Programa de Iniciación Científica. Centro Multidisciplinario de Investigaciones Tecnológicas. Campus Universitario San Lorenzo, San Lorenzo, Paraguay https://orcid.org/0000-0003-3677-9960
  • Gilberto Antonio Benitez Rodas Universidad Nacional de Asunción, Facultad de Ciencias Exactas y Naturales, Departamento de Biotecnología. Programa de Iniciación Científica. Centro Multidisciplinario de Investigaciones Tecnológicas. Campus Universitario San Lorenzo, San Lorenzo, Paraguay https://orcid.org/0000-0001-8008-4643
  • Yadira Rocio Parra González Universidad Nacional de Asunción, Facultad de Ciencias Exactas y Naturales, Departamento de Biotecnología. Campus Universitario San Lorenzo, San Lorenzo, Paraguay https://orcid.org/0000-0002-2191-8051
  • A Universidad Nacional de Asunción, Facultad de Ciencias Exactas y Naturales, Departamento de Biotecnología. Programa de Iniciación Científica. Centro Multidisciplinario de Investigaciones Tecnológicas. Campus Universitario San Lorenzo, San Lorenzo, Paraguay

DOI:

https://doi.org/10.70833/rseisa17item334

Keywords:

cocido, survey, ilex, inf, infusion, tereré

Abstract

Yerba mate, (Ilex paraguariensis A. St. Hil.) is a plant native to sub-tropical South America which is used for the preparation of various stimulating drinks, and drinks and is part of the traditions of the region. This plant also has several beneficial health properties and serves as raw material for the cosmetic, nutraceutical, and pharmaceutical industries. The consumption of yerba mate, a very popular drink in South America, is spreading widely throughout the world due to its positive effects on health. It is also used in the preparation of ice cream mixes, sweets, confectionery products, among others. In the Paraguayan market, there are many brands of both processed and compound yerba mate; however, there is no public data about forms of consumption and consumer preferences. For these reasons, a survey was made about the consumption habits and preferences in relation to industrialized yerba mate using two electronic forms. With the data obtained, a descriptive statistics analysis was performed through. It was observed that the subjects preferred compound yerba mate and that they make their choice based on taste. Tereré is the most popular form of yerba consumption, which increases in the summer; and this is independent of the subjects’ occupations and academic background.

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Published

2022-12-27

How to Cite

Ferreira Irala, M. M. ., Fernández Ríos, D., Escurra Arévalos, J. A., Benítez Candia, N. ., Benitez Rodas, G. A., Parra González, Y. R., & A. (2022). Exploratory study on uses and preferences of yerba mate in Paraguay. Journal on Studies and Research of Academic Knowledge, (17), e2023014. https://doi.org/10.70833/rseisa17item334

Issue

Section

Analysis or case studies

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