Vinificando en blanco con Isabella tinto y levadura enológica

Vinificando en blanco con Isabella tinto y levadura enológica

Authors

  • Juan Esteban Miño Valdés
  • José Luis Herrera

DOI:

https://doi.org/10.70833/rseisa5item70

Keywords:

enology, grape, must, yeast

Abstract

The reserch was about the elaboration of white wine with red Isabella (vitis not vinifera of Misiones Argentina) and S. bayanus. The applied procedure, at laboratory scale, was relative pure fermentation and the analytic methodology of the National Institute of Vitiviniculture. The isothermic fermentation at 18ºC, 22ºC, 26ºC and 30ºC lasted 15, 12, 10 and 9 days, respectively. The fermentative activity (ing sugar.day-1) of S. bayanus he went better at 30ºC (whit 18,6). The fermentative power and yield went better at 18ºC whit 98,9 % v/v and 17,1 g sugar.ºAlcohol-1 respectively. When concluding the fermentations the population of S. bayanus they reached 8-9 at 18ºC, 22ºC and 30ºC, and 9-10 at 26ºC. The obtained white wines were capable for human consumption from de point of view of the pH, ºetanol, dioxide of sulfur (free and total) and acidity (total and volatile).

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

Juan Esteban Miño Valdés

Maestría en Tecnología de la Producción Alimentaria. Facultad de Ciencia y Tecnología. Universidad Nacional de Itapúa- Encarnación - Paraguay.

José Luis Herrera

Maestría en Tecnología de Alimentos. Facultad de Ciencias Exactas Químicas y Naturales Universidad Nacional de Misiones. Posadas Argentina

References

Flanzy C., 2003. “Enología Fundamentos Científicos y Tecnológicos” . Vol. 1, Ed. AMV y Mundi Prensa. Madrid, España.

ANMAT: Administración Nacional de Medicamentos Alimentos y Tecnología de Arg. 2011 www.anmat.gov.ar/alimentos/normativas_alime-ntos_caa.asp. (acceso 20/09/11)

Boulton R.B., Singleton V.L., Bisson L.F., Kunkee R.E., 2002. “Principles and Practices of Winemaking”. Ed Acribia S.A. pag 109-111. Zaragoza, España.

Blouin J., Peynaud E.; 2006. “Enología Práctica: Conocimiento y Elaboración del Vino”, pag 43-46 4ta. edición. Ed. Mundi-Prensa. Madrid España.

Piekun A.; 2007. “El renacer de las vides misioneras”. INTA EEA Cerro Azul Misiones

INTA Instituto Nacional de Tecnología Agraria, EEA Estación Experimental Agropecuaria.

En http: www.inta.gov.ar/cerroazul/investiga/alternativas/uvas.htm (acceso 12/03/2007)

Bakos P.; 2009. “Uvas para todo Misiones”, INTA EEA Cerro azul Misiones Argentina.

Diario el Territorio, Posadas (09/12/2009). Suplemento económico pp.8 Misiones Argentina.

Piekun A.; 2011. “Estiman que la cosecha de uva alcanzó 800.000 kg”. INTA EEA .

Diario el Territorio, Posadas (28/02/2011). Suplemento económico pp.9. Misiones Argentina.

Miño Valdés J.E.; 2010. Microvinificacion en blanco de Isabella tinto y Niágara rosada cultivadas en Misiones. 1ra ed. Editorial Universitaria UNaM. pp 25-31. Bs.As. Argentina.

INTA 2007. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria, EEA Cerro Azul. http: www.inta.gov.ar/cerroazul/info/boletines/plan_frutal.htm. ; (acceso, 24/04/2007). Misiones - Argentina.

Pszczólkowski P.; 2006. “Manual de Microvinificación”. Ed. Univ. Católica de Chile, pp. 5-21. Santiago de Chile. Chile.

INV 2009. Instituto Nacional de Vitivinicultura. Mendoza.

http: www.inv.gov.ar/normativas.php.ind=2 (26/07/2009)

Miño Valdés J.E., Herrera J.L.; 2007. Vinificación en blanco de uvas cultivadas en Misiones. VI Congreso Científico Tecnológica de la FCEQyN. Ed Univ. UNaM pp. 369-370. Posadas Misiones Argentina.

Pardo Gonzalez J.E.; 2005. “El Sistema de Análisis de Peligros y Puntos de Control Crítico (APPCC) en la Industria del Vino” Ed. AMV Ediciones y Mundi Prensa, pag. 42-45 Madrid España.

Bordeau E.; 2006. “Fermentaciones Alcohólicas en Enología”. Maestría de Viticultura y Enología. Universidad Nacional de Cuyo. Mendoza Argentina. 1ra Ed. Univ. pp.56-58

Sa Correia I., Van Uden N.; 1986. “Etanol-induced death of S. cerevisiae at low and intermediate growth temperatures”. Biotechnol. Bioeng. 28: 301-303.

Published

2011-12-30

How to Cite

Miño Valdés , J. E., & Herrera, J. L. (2011). Vinificando en blanco con Isabella tinto y levadura enológica. Journal on Studies and Research of Academic Knowledge, (5), 42–45. https://doi.org/10.70833/rseisa5item70

Issue

Section

Research Articles

Categories

Loading...