Análisis del sistema de producción agro biotecnológico del cultivo de soja en Argentina y Paraguay
DOI:
https://doi.org/10.70833/rseisa12item208Keywords:
agrobiotechnology, population, productionAbstract
The application of biotechnology in the agricultural field aims to enhance the production of certain genetically modified organisms (GMOs) to maximize market yield and resistance through the genetic modification of plants . Its applicability has several disadvantages between them, the environmental consequences producing irreparable damage and the collective and social impact. This work analyses and describes the agrobiotechnology system with soybean cultivation and the adoption of this new model of agriculture in two countries, Argentina and Paraguay. This article was developed according to a generic conceptual structure of agrobiotechnology. It uses bibliographic surveying, collection and interpretation of secondary sources, analysis of bibliographic and data sources.
Downloads
References
Ref. Biblio
ArgenBio (Consejo Argentino para la Información y el Desarrollo de la Biotecnología) Cultivos GM en 2016 - área global de cultivos GM por país. Recuperado de: http://www.argenbio.org/adc/uploads/2017/Cuadro_Argentina_cultivos_GM_20 16-2017.pdf.
Barrios A., Oliveros O., Sánchez C., Huerta E.& Acevedo F. (2006). El análisis de riesgo en la liberación de organismos vivos modificados. CONABIO. Vol. (67) Págs. 6-11. Recuperado de: http://www.biodiversidad.gob.mx/Biodiversitas/Articulos/biodiv67art2.pdf
Biotecsur (2015) Empresas biotecnológicas Argentina – Biotecsur. Recuperado de:
www.biotecsur.org
ISAA, International Service for the Acquisition of Agri-biotech applications. (2017) informe Global Status of Commercialized Biotech/GM Crops Biotech Crop Adoption Surges as Economic Benefits Accumulate in 22 Years. Recuperado de: https://www.agrobio.org/wpcontent/uploads/2016/03/ISAAA-Brief-53-Executive-Summary_June252018-1-1.pdf.
FAO, Organización de las Naciones Unidas para la Agricultura y la Alimentación (2003) Repercusiones de los cultivos transgénicos en la salud y el medio ambiente. Recuperado de: http://www.fao.org/3/y5160s/y5160s02.pdf.
Grinberg, E. (2012). La expansión del monocultivo de soja transgénica en Argentina, las evaluaciones costo-beneficio y relación sociedad-naturaleza. Algunas reflexiones en torno a sus vínculos. Recuperado de:
http://www.econ.uba.ar/planfenix/economias_regionales/comision%20D/06-Grinberg%204.pdf.
James, C. (2015) 20 Aniversario (1996 a 2015) de la comercialización global de cultivos transgénicos y puntos destacables de cultivos. transgénicos en 2015. ISAAA Brief Nº 51. Recuperado de: www.isaaa.org.
Manzanal M. (2017). Territorio, Poder y Sojización en el Cono Sur latinoamericano. El caso argentino. Mundo Agrario vol. (18, nº 37) Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Humanidades y Ciencias de la Educación. Centro de Historia Argentina y Americana.
Moreno Reséndez, A., García Mendoza, V.,Reyes Carrillo, J., Vásquez Arroyo, J & Cano
Ríos, P. (2018) Rizobacterias promotoras del crecimiento vegetal: una alternativa de biofertilización para la agricultura sustentable.Rev. Colombiana de biotecnología, Volumen 20 (1) p. 68-83, 2018.
Morínigo Aguayo J., Achinelli Báez M. & Barrios Leiva, O. (2018) La soja en el Paraguay. Una aproximación a la cuantificación económica. Periodo 19942016.Scielo. Recuperado de: http://scielo.iics.una.py/pdf/pdfce/v24n46/2076-054X-pdfce-24-46-00024.pdf.
RAPAM, Red de Acción sobre Plaguicidas y Alternativas en México (2017). Los plaguicidas altamente peligrosos en México. Recuperado de: https://www.uccs.mx/downloads/visit.php?id=file_59b5aa59d4322.
Rodriguez V. & Cabrera E. (2018). Desarrollo de la biotecnología en algunos países Latinoamericanos. III Congreso Virtual Internacional Desarrollo Económico, Social y Empresarial en Iberoamérica. Cuba: Universidad de Cienfuegos “Carlos Rafael Rodríguez”.
Séralini, G. E.; Clair, E.; Mesnage, R. et al. (2012). Long term toxicity of a Roundup herbicide and a Roundip-toleran genetically modificed maize. Food Chem Toxicol Recuperado de: http://www.gmoseralini.org/wp-c o n t e n t /uploads/2012/11/GES-final-study19.9.121.pdf.
Vizcarra Bordi, I. (2018). Volteando la tortilla. Género y maíz en la alimentación actual de México. México: Universidad Autónoma de la ciudad de México. Edic. y Gráficos Eón.
Downloads
Published
How to Cite
License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Creative Commons Attribution License CC-BY
You are free to:
Share — copy and redistribute the material in any medium or format.
Adapt — remix, transform, and build upon the material for any purpose, including commercially.
Under the following terms:
Attribution — You must give appropriate credit, provide a link to the license, and indicate if any changes have been made. You may do so in any reasonable way, but not in any way that suggests that you or your use is endorsed by the Licensor.