Eficiencia Energética en el Proceso de Secado en la Industria del Arroz en Paraguay

Eficiencia Energética en el Proceso de Secado en la Industria del Arroz en Paraguay

Authors

  • Guillermo Alonso Universidad Nacional de Itapúa. Encarnación, Paraguay.

DOI:

https://doi.org/10.70833/rseisa9item130

Keywords:

energy efficiency, furnace, biomass, husk of rice

Abstract

In Paraguay biomass represents 50% of final consumption the energy matrix, and it is used in part precariously with low performance. The objective of this paper was to analyze the energy efficiency of biomass use in the drying process in the rice industry in Paraguay, considering drying plants medium size. Measurements were made in a typical industry and later the results were extrapolated nation wide. An average yield of about 25% in the drying process was obtained using a rudimentary wood in medium-sized industries. It is proposed to replace firewood by rice husk, which is a byproduct of this industry, which would be saving about 903 hectares of woodland each year, Improvements in energy efficiency through the optimization of the drying process and the use of new technologies are suggested.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biography

Guillermo Alonso, Universidad Nacional de Itapúa. Encarnación, Paraguay.

Profesor de la Facultad de Ingeniería y Docente Investigador Universidad Nacional de Itapúa

References

Chippe Villacrés, F. J. (Septiembre de 2008). Mejoramiento de una Secadora por Tandas de una Piladora de Arroz Recuperado el 12 de Junio de 2012, de http://www.dspace.espol.edu.ec/handle/123456789/12200.

Comunidad Eduambiental (2012). http://comunidad.eduambiental.org/. Obtenido de http://comunidad.eduambiental.org/file.php/1/curso/conte nidos/docpdf/capitulo18.pdf.

Deposito de Documentos de la FAO. (1996). Secado de granos y secadoras... Recuperado el 06 de 12 de 2012, de http://www.fao.org/docrep/5028s/X5028501.htm#Prologo Dirección de Censos y Estadisticas Agropecuarias. (01 de Junio de 2010), Ministerio de Agricultura y Ganaderia. (O. E S.R.L Ed.) Recuperado el 6 de Mayo de 2012 de http://www.mag.gov.py/Censo/Sintesis%2Estad%C3%ADsticas%202008-2009.pdf. .

Friedman, A., & Weil, B. (2010). Arroz Negocio Creciente. Agencia del Gobierno de los Estados Unidos para el Desarrollo Internacional (USAID).

IBERDROLA. (2010). Energía de la Biomasa. (IBERDROLA, Ed.) Recuperado el 12 de Junio de 2012, de http://es.scribd.com/doc/44778160/Cuadernos-Energias-Renovables-Para-Todos-Biomasa.

IDAE. (2008). Biomasa-Industria. (I.-I. p. Energía, Ed.) Recuperado el 01 de Mayo de 2012, de http://www.idae.es/index.php/mod.documentos/me.m.descarga?file=/documentos-10980_Biomasa_industria A2008_A_402485e2.pdf.

Kepler Weber. (2011). Recuperado el 15 de Mayo de 2012, de http://www.acpaarrozcorrientes.org.ar/Jornadas2011/3%20-%20-Kepler%20Weber%20%20Secado%20-%20almacenaje%20arroz.pdf.

LA NACION. (22 de Abril de 2015). LA NACION. Recuperado el 24 de Junio de 2015, de http://www.lanacion.com.py/2015/04/22/inversion-tecnologica-es-la-fortaleza-del-sector-arrocero/.

Prada, A., & Cortés, C. E. (2010). LA DESCOMPOSICIÓN TÉRMICA DE LA CASCARILLA DE ARROZ: UNA ALTERNATIVA DE APROVECHAMIENTO INTEGRAL. (M. C. Universidad de los Llanos Villavicencio, Ed.) Recuperado el 11 de Junio de 2012, de http://www.scielo.org.co/pdf/ori/v14s 1/v14s1a13.pdf.

PRECOP EEA INTA Concepción del Uruguay. (2007). Arroz. Eficiencia de cosecha y Postcosecha. Concepción Uruguay: Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria.

Universidad de la Republica del Uruguay. (2012). EL ARROZ COMO COMPLEJO AGRO INDUSTRIAL EN URUGUAY. Recuperado el 24 de Diciembre de 2012, de http:/ www.fagro.edu.uy/-ira/ur/materiales/grupo9/grupo%209%20sub%20B%20arroz.pdf.

Viceministerio de Minas y Energía. (Junio de 2012). Estructura de la Matriz Energética Año 2.010. Recuperado el 12 de Diciembre de 2012, de http://www.ssme.gov.py/vmme/pdf/balance2011/BEN2011Paraguay-JULIO%2012.pdf.

Published

2015-12-30

How to Cite

Alonso, G. (2015). Eficiencia Energética en el Proceso de Secado en la Industria del Arroz en Paraguay. Journal on Studies and Research of Academic Knowledge, (9), 24–28. https://doi.org/10.70833/rseisa9item130

Issue

Section

Research Articles

Categories

Loading...